След едноседмично отлагане: Нигерия гласува за президент

Битката е между двама главни кандидати - президента Мухамаду Бухари и бившия вицепрезидент Атику Абубакар

23.02.2019 | 12:10 Редактор: Василена Василева
След едноседмично отлагане: Нигерия гласува за президент

Отсрочката, обявена часове преди началото на вота миналата седмица, повиши политическото напрежение в страната и предизвика слухове за конспирации и разпали страхове за насилие, съобщава AFP, цитирана от "Фокус".

Очаква се резултатите от вота да бъдат готови в началото на следващата седмица. А избраникът ще получи 4-годишен контрол над най-населената страна в Африка и водещ производител на петрол.

Кандидатите за президент са общо 73. Претендентите обаче са двама - настоящият президент Мухамаду Бухари и бившият вицепрезидент Атику Абубакар. Анализаторите очакват оспорвана надпревара. 

Избирателите също така ще гласуват и 360 членове на Камарата на представителите и 109 сенатори от 6500 кандидати.

Съобщава се, че в изборния ден са били чути няколко взрива в североизточната част на Нигерия - град Майдугури, столицата на щата Борно, както и стрелба в Порт Харкорт, в неспокойния Юг, където на тези избори има сериозно военно присъствие за поддържане на реда и сигурността. 

В последното си обръщение снощи преди изборите президентът Бухари увери нигерийците, че те ще могат спокойно да упражнят правото си на глас. Снощи обаче ислямистката организация "Боко харам" атакува село близо до Майдугури, принуждавайки жителите му да избягат в града.

Снимка: Pixabay

Харесайте ни във Facebook ТУК.