13 убити и десетки ранени след протести във Венецуела срещу Мадуро

Полицията използва сълзотворен газ срещу демонстранти в Каракас

24.01.2019 | 10:55 Редактор: Тодор Петров
13 убити и десетки ранени след протести във Венецуела срещу Мадуро

Сблъсъци по време на масови протести във Венецуела с искане за оставката на президента Николас Мадуро. Полицията използва сълзотворен газ срещу демонстранти в Каракас, които призовават за промяна в управлението на страната, изпаднала в икономически колапс. 

Силите за борба с безредиците бяха посрещнати с камъни и коктейли "Молотов" от демонстрантите по едни от централните улици на венецуелската столица. Съобщава се за най-малко 13 убити и десетки пострадали протестиращи. 

Напрежението тлее от две седмици, след като Николас Мадуро отново положи клетва като президент след оспорван от опозицията референдум. Председателят на парламента Хуан Гуайдо оглави протестите и се обяви за временно изпълняващ длъжността президент, като положи клетва на улицата пред многохилядното множество. 

Доналд Тръмп публикува съобщение, че Съединените щати го признават за държавен глава, а малко по-късно Николас Мадуро обяви, че Каракас къса дипломатическите си връзки с Вашингтон и даде на американските дипломатически представители 72 часа да напуснат страната му.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК