След Пловдив: И Матера става европейска столица на културата

Откриването ще протече в пет етапа през целия ден

19.01.2019 | 09:56 Редактор: Велислав Филипов
След Пловдив: И Матера става европейска столица на културата

Южният италиански град Матера в областта Базиликата днес става официално европейска столица на културата за 2019 г. редом с Пловдив, където церемонията по откриването се състоя 12 януари, съобщават италиански медии, цитирани от Dnes.bg.

Почетни гости на тържественото откриване на европейската столица на културата в Матера ще бъдат най-висшите италиански държавници - президентът на Италия Серджо Матарела и премиерът Джузепе Конте.

Откриването ще протече в пет етапа през целия ден. Те са озаглавени "Отворени звуци", "Отворени светлини", "Отворен град", "Отворено шоу" и "Отворено бъдеще".

Сцени на тези пет етапа ще бъдат различни части на Матера - централните площади "Сан Пиетро Кавеозо" и "Виторио Венето", централните улици "Ридола" и "Корсо", двата стари квартала - Сасо Баризано и Сасо Кавеозо, както и бивша кариера на входа на града, превърната в театър на открито.

Церемонията по откриването включва изпълнения на оркестри от всички общини на Базиликата, както и на гостуващи европейски оркестри, в това число и от Пловдив.

Церемонията включва още парад на артисти, концерт на национални и международни изпълнители, светлинно шоу и светлинни инсталации. Част от проявите ще продължат и утре.

Матера беше избрана през 2014 г. за европейска столица на културата за 2019 г. Освен Матера още няколко италиански градове са били в миналото европейски столица на културата, а именно Генуа през 2004 г., Болоня - през 2000 г. и Флоренция - през 1986 г. Мотото на Матера за европейска столица на културата е "Отворено бъдеще".

Снимка: Pixabay

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.