Заради Brexit: Европейските граждани ще се нуждаят от нови документи за пътуване

Вероятността от визи също е значителна

18.01.2019 | 15:30 Редактор: Ралица Братанова
Заради Brexit: Европейските граждани ще се нуждаят от нови  документи за пътуване

Европейските граждани ще се нуждаят от нови документи за пътуване до и от Великобритания, ако Обединеното кралство напусне ЕС на 29 март.

В случай, че договорените между Брюксел и Лондон правила за раздялата не влязат в сила и Великобритания излезе от ЕС без сделка, режимът на пътуване от двете страни на Ламанша ще се промени.

Европейските граждани вече няма да могат да влизат в Обединеното кралство с лична карта, а ще се нуждаят от задграничен паспорт. 

Вероятността от визи също е значителна, тъй като Европейската комисия е предложила безвизов режим, ако Лондон въведе подобен към европейците. 

Шофьорите трябва да уточнят режима на зелена карта със своите застрахователи и да проверят дали няма да се нуждаят от международна шофьорска книжка за Великобритания.

Необходимостта от допълнителна здравна застраховка трябва да бъде уточнена със застрахователя при планирано пътуване след напускането на Великобритания. Европейската здравна карта за спешни случаи няма да важи на територията на Обединеното кралство.

Телефонните разговори и интернет ще поскъпнат при ползването на българските мобилни оператори в Обединеното кралство и на британските в България, тъй като регулациите за роуминг ще престанат да действат за Великобритания.

Същото ще важи и за ползването на дебитни карти, за които таксите при теглене също ще се увеличат.

Европейската комисия посъветва правителствата на страните от ЕС да засилят подготовката за твърд Brexit, след като британският парламент отхвърли във вторник сделката за раздялата. 

Според официални данни най-голям дял в българския износ за Обединеното кралство има фармацевтичната индустрия. Експортът на пакетирани лекарства ще почувства в най-голяма степен променените правила за търговия с Великобритания след излизането й от ЕС.

Четете още на Dnes.bg.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК