Тръмп спря американската делегация за Давос

Причината е кризата с финансирането на федералното правителство

18.01.2019 | 11:43 Редактор: Ралица Братанова
Тръмп спря американската делегация за Давос

Американският президент Доналд Тръмп спря планираното посещение на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Брюксел, Египет и Афганистан. 

Причината е продължаващата криза с финансирането на федералното правителство, която е най-дългата в историята на страната. В писмо Белият дом уведоми Пелоси, че заради липсата на средства не може да ѝ бъде осигурен военен самолет, както се изисква по протокол, и тя беше блокирана в служебен автобус заедно с други конгресмени на път за летището. 

Държавният глава ѝ предложи, ако иска да пътува – да си закупи билет за обикновен полет. Решението на Тръмп беше възприето като форма на отмъщение заради това, че Пелоси предложи той да отложи насроченото за 29 януари годишно обръщние "За състоянието на съюза" пред двете камари на Конгреса и цялото висше ръководство на страната.

Малко по-късно стана ясно, че заради кризата с федералното правителство, американска делегация няма да замине за Световния икономически форум в Давос, който трябва да се проведе през следващата седмица.