Спорът между Гърция и Македония към своя край – ЕС с похвала

Ципрас внася в парламента споразумението за новото име на съседката ни до месец
Публикувана: От:

Европейската комисия даде Македония за пример как се решават споровете на Балканите, след като парламентът в Скопие окончателно одобри новото име на страната.

Според подписания през лятото от премиерите на Македония и на Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас компромис, Македония ще смени името си от БРЮМ на Северна Македония, а Атина ще свали ветото за членството на Скопие в ЕС и НАТО.

Още по темата

 

"Поздравяваме от сърце парламента за гласуваните конституционни промени. Това е ключова стъпка към прилагането на историческото Преспанско споразумение", заявяват в съвместна декларация върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан.

Според Брюксел гласуването в парламента показва, че политици и граждани са решени да използват тази "уникална и историческа възможност да решат един от най-старите спорове в региона и да напреднат решително по пътя към ЕС".

Могерини и Хан потвърждават подкрепата на Европа за споразумението, което предстои да бъде ратифицирано от гръцкия парламент преди да може да влезе в сила.

Премиерът Заев успя да събере нужното му мнозинство от 2/3 в македонския парламент, след като една от албанските партии оттегли резервите си, издигнати внезапно часове преди вота. 81 депутати от 120-те членове на събранието (с 1 повече от нужното) подкрепиха днес промяната на името с поправки в конституцията.

Въздържали и против нямаше, но повечето депутати от опозиционната ВМРО не участваха в гласуването.

Подписаното в Преспа на 12 юни 2018 г. сложи край на продължилите 27 години спорове с Гърция за името на Бившата югославска република Македония. Преговорите за намирането на решение, водени с посредничеството на ООН, продължиха 25 г.

Германският канцлер Ангела Меркел, която беше на посещение в Атина, изрази категорична подкрепа за споразумението, на фона на усилията на правителството да си осигури гласове в парламента за ратификацията. Според нея то ще отвори вратите на ЕС и НАТО пред Македония.

Гръцкият премиер Ципрас смята да внесе споразумението за ратификация в парламента до края на месеца, но дата за гласуването не е насрочена. Партията му "Сириза" разполага със 145 депутати от нужните за одобряването на Преспанския договор 151.

Коментари ( 0 )