Хиляди сърби излязоха на шествие под надслов "Един от пет милиона"

В Белград те поискаха оставката на вътрешния министър

30.12.2018 | 10:11 Редактор: Ивайло Николов
Хиляди сърби излязоха на шествие под надслов

Хиляди сърби преминаха на мирно шествие по централните улици на столицата Белград. Те скандираха "Вучич е крадец" и настояват за свобода на медиите и край на насилието над журналисти и опозиционни политици. 

Демонстрацията премина под надслов "Един от пет милиона" заради изявление на Вучич, че няма да изпълни нито едно от исканията на протестиращите дори, ако на улицата излязат пет милиона души.

Поддръжниците на опозиционния блок "Съюз за Сърбия“ определи президента Вучич като автократ, а партията му – корумпирана.

В интервю за проправителствена телевизия той заяви, че е готов да обсъди исканията на опозицията, след като е бил раздразнен от група протестиращи, които са се опитали да влязат в сградата на медията.

По-рано Вучич заяви, че е склонен да тества подкрепата за партията си на извънредни избори, въпреки че бившият външен министър Вук Йеремич и лидер на малката "Народна партия" заяви, че опозицията ще бойкотира евентуален вот. 

Социологическо проучване показва, че управляващата "Сръбска прогресивна партия" на Вучич се радва на 53,5% подкрепа от избирателите, а останалите партии изостават доста.