Гласуват споразумението за Brexit в средата на януари

Тереза Мей запозна депутатите от британския парламент с последните резултати от преговорите с Европейския съюз

17.12.2018 | 21:43 Редактор: Велислав Филипов
Гласуват споразумението за Brexit в средата на януари

Споразумението за Brexit между Великобритания и ЕС ще бъде гласувано третата седмица на януари 2019 г. Това съобщи премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей пред британския парламент. 

Мей запозна депутатите с последните резултати от преговорите с Европейския съюз. Тя обяви, че гласуването ще се проведе в дните между 14 и 18 януари 2019 година.

Дебатът за Brexit ще бъде възобновен от 7 януари, а на следващата седмица ще се гласува споразумението, стана ясно от думите ѝ.

По ключовия въпрос за защитния механизъм за избягване на "твърда" граница между Ирландия и Северна Ирландия, Мей заяви, че европейските лидери са изразили надежда, че механизмът няма да бъде задействан.
 
Британският лидер цитира заключителната декларация от срещата на върха през миналата седмица, в която също се отбелязва, че евролидерите са готови да подготвят ЕС за започване на преговори с Лондон за бъдещите отношения след официалното подписване на сделката за Brexit.

По думите ѝ френският президент Еманюел Макрон е уверил, че никой не се опитва да блокира Великобритания в защитния механизъм. Заключителната декларация има правна сила, подчерта министър-председателят.

По-рано днес се появи информация, че лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин ще поиска вот на недоверие срещу Мей, ако премиерът не обяви дата на вота. Мей призова депутатите да не помагат на Корбин да тласне страната към предсрочни парламентарни избори.