Призиви за втори референдум за Brexit се появиха в британския парламент

Министър-председателят Тереза Мей наскоро заяви, че не изключва възможността за инициирането на ново допитване

16.12.2018 | 12:32 Редактор: Велислав Филипов
Призиви за втори референдум за Brexit се появиха в британския парламент

В кулоарите на британския парламент се обсъжда идея, която до преди 4 месеца изглеждаше неосъществима. Възможен ли е нов референдум за Brexit? Това все по-често се питат депутатите във Великобритания, пише Bloomberg.

По време на пресконференция във вторник лидерите на малките опозиционни партии призоваха правителството да обмисли идеята за нов референдум, за който трябва да са подготвени.

Министър-председателят Тереза Мей наскоро заяви, че не изключва възможността за инициирането на втори референдум за Brexit. Тя все още се обявява против идеята, но въпреки това споменава този вариант. Според Мей провеждането на още един референдум за Brexit ще доведе до спад на общественото доверие към политическите процеси.

Един от британските министри смята, че ако „нищо не може да се разреши в парламента, трябва да се проведе допитване“. Бившият лидер на евроскептичната партия UKIP Найджъл Фараж призова в петък симпатизантите на формацията да са готови за нов референдум.

Напрежението върху поддръжниците на Brexit е сред причините, които оказват влияние за забавянето на излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз (ЕС). Пробрекзитърите открито говорят, че е необходимо да удържат до март, за да се стигне до желания от тях твърд Brexit. При удължаване на преговорите е твърде вероятно да не се осъществи тази стратегия.

В миналото анализаторите считаха, че инициирането на нов референдум за Brexit ще се отрази силно негативно на политическата кариера на Тереза Мей, но понасотящем изглежда, че този ход би я извадил от сложната ситуация.