Испанските власти спасиха група мигранти, плаващи на гума

По този начин те прекосили Гибралтарския проток

16.12.2018 | 09:04 Редактор: Велислав Филипов
Испанските власти спасиха група мигранти, плаващи на гума

Испанските служби за спасяване по море съобщиха, че са помогнали в залива Алхесирас на двама непълнолетни мигранти, прекосили Гибралтарския проток върху гума от камион, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Предполага се, че спасените са от Мароко, посочва АП.

Тази сутрин от Мароко са се обадили в испанския спасителен център и са съобщили за двама непълнолетни, плаващи върху гума от камион в залива Алхесирас, заяви пред АФП говорител на спасителния център.

Веднага е бил мобилизиран спасителен кораб и са били предупредени всички кораби в района. От един ферибот се обадили, че са ги забелязали, допълни говорителят.

От 1 януари до 12 декември 2018 година 743 мигранти са загинали в опит да стигнат до Испания през Средиземно море, което е три пъти повече в сравнение със същия период на 2017 година, по данни на Международната организация по миграцията (МОМ).

Този морски миграционен път не е с най-много човешки жертви - през 2018 година 1306 души са загинали в опит да стигнат до Италия и Малта - но той е най-често използван, като пристигналите тази година в Испания са над 55 200, според МОМ.

Повече новини четете на Dnes.bg.