ЕС отстъпи: Великобритания може да се откаже от Brexit, ако реши

Според генералния адвокат Лондон може едностранно да информира Съвета на ЕС, че оттегля искането си за напускане

04.12.2018 | 15:54 Редактор: Велислав Филипов
ЕС отстъпи: Великобритания може да се откаже от Brexit, ако реши

Генералният адвокат на Съда на ЕС смята, че Великобритания може едностранно да оттегли искането си за напускане на Европейския съюз. Това стана ясно, след като пълният състав на най-висшия европейски съд изслуша аргументите "за" и "против". Днес неговият главен експерт публикува позицията си.

Според генералния адвокат Великобритания може едностранно да информира Съвета на Европейския съюз, че оттегля искането си за напускане, също както едностранно го е подала. Това може да се случи и след приключване на преговорите за раздялата, които бяха завършени миналия месец. Отказът от напускането трябва да е съгласуван с останалите страни членки и не нарушава юридическата практика, се казва в днешната позиция.

Ако Обединеното кралство реши да предприеме тази стъпка, то ще остане пълноправен член на ЕС и задействането на процедурата за напускане ще се смята прекратено без последствия за неговия статут като член на Съюза.

Генералният адвокат се основава на разбирането, че всяка държава може да се оттегли от международно споразумение, каквото е Лисабонският договор, по всяко време преди влизането му в сила. Задействането на процедурата за напускане става с писмо за намеренията и не е окончателно решение, смята генералният адвокат.

Тъй като Brexit влиза в сила в полунощ на 29 март, Великобритания може да се откаже от напускането на ЕС по всяко време преди тази дата.

Три условия се поставят пред Обединеното кралство, ако се реши да остане член на ЕС. То трябва да подаде искането си формално пред Европейския съвет, намерението да е подкрепено с вота на британския парламент и да не е депозирано по-късно от 29 март.

Според мнението на генералния адвокат писмото за оттеглянето на намерението за напускане може да се подаде пред европейските институции и тъй като то е едностранно, останалите 27 еврочленки нямат право да го блокират с вето.

Правилата на Европейския съд отсъждат на генералния адвокат правото да предложи окончателното решение на съда. В практиката на Европейския съд той се отклонява крайно рядко от мнението на главния си адвокат. Очаква се съдът да излезе с окончателно решение в следващите дни.

Британският парламент планира да се произнесе по ратификацията на условията за раздялата между Обединеното кралство и ЕС на 11 декември. За да влязат те в сила, ще е необходима ратификация и от Европейския парламент. Евродепутатите ще се произнесат най-рано през февруари, тъй като според председателя си Антонио Таяни изчакват превода на всичките 24 официални езика в ЕС на 585-страничното споразумение за напускане.

Повече новини четете на Dnes.bg.