Саудитска Арабия призна, че Кашоги е починал след сбиване в консулството ѝ

До момента са арестувани 18 души по случая

20.10.2018 | 09:51 Редактор: Василена Василева
Саудитска Арабия призна, че Кашоги е починал след сбиване в консулството ѝ

Саудитска Арабия призна, че журналистът Джамал Кашоги е починал в нейното консулство в Истанбул. Според лансираната версия, това е станало след като се сбил с хора, които срещнал там, предадоха световните агенции.

Те се позоваха на официалната Саудитска агенция по печата, която разпространи предварителните резултати от разследването на мистериозното изчезване на базирания в Съединените щати саудитски журналист дисидент.

Разследванията на случая продължават, като до момента са били задържани 18 саудитски граждани. Имената им не бяха разкрити.

Съветникът в кралския двор Сауд ал Кахтани и заместник-ръководителят на разузнаването Ахмед Асири са били уволнени, наред с още трима високопоставени разузнавачи.

Джамал Кашоги - базиран в САЩ саудитски журналист дисидент, критичен към външната политика на кралството и конкретно към престолонаследника - изчезна, след като на 2 октомври отишъл в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул за оформяне на документи във връзка с планираната си женитба. Редица медии предположиха, че той е бил убит в сградата на мисията.

На 6 октомври Ройтерс съобщи, че това е една от основните версии според турската полиция. Телевизия Си Ен Ен пък каза, че саудитските власти се подготвят да признаят, че Кашоги е починал при разпит, който не е преминал по план.

Крал Салман е разпоредил преструктуриране на ръководството и преразглеждане на правомощията и методите на националното разузнаване под надзора на министерски комитет начело с престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Комитетът ще трябва да докладва лично на монарха в срок от един месец.

Саудитска Арабия изрази съжаление за смъртта на Кашоги и похвали Турция за сътрудничеството по случая.

Кралството обещава да накаже с цялата строгост на закона всички онези, които са замесени в убийството на журналиста, се казва в изявление на саудитското министерство на външните работи в Twitter.

Саудитският престолонаследник не е знаел за конкретната операция, довела до смъртта на Кашоги, увери представител на властите, запознат с разследването, предаде Ройтерс.

Според цитирания източник, пожелал да запази анонимност, не е имало заповед журналистът да бъде убит или дори отвлечен. Той обаче отбеляза, че има принципна инструкция за връщане на критици обратно в страната.

Местонахождението на тялото на Кашоги не е известно, откакто то е било предадено на "местен сътрудник", каза представителят на саудитските власти. Той посочи, че шофьорът на консулството е участвал в операцията по прехвърлянето на тленните останки.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи обясненията на Саудитска Арабия за смъртта на саудитския журналист дисидент като достоверни, предадоха световните агенции. "Да, да", отговори Тръмп в отговор на журналистически въпрос. Президентът на САЩ определи като "добра първа стъпка" извършените от Саудитска Арабия арести във връзка със случая. В същото време той определи убийството на Кашоги като неприемливо.

Тръмп даде израз на нежеланието си да отмени сделки за продажба на Саудитска Арабия на оръжия за 110 милиарда долара.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е "дълбоко обезпокоен от потвърждаването на смъртта на Джамал Хашоги", предаде Франс прес, като се позова на комюнике на световната организация.

Гутериш "подчертава необходимостта от бързо, задълбочено и прозрачно разследване на обстоятелствата около" гибелта на саудитския журналист дисидент, който изчезна на 2 октомври, след като отишъл в консулството на страната си в Истанбул. Той настоява "отговорните да понесат пълна отговорност" за своите действия.

Бързата реакция на Гутериш, след като Саудитска Арабия призна тази нощ, че Хашоги е починал в консулството, според нея, след спречкване, влиза в разрез с предпазливата позиция на ООН по случая досега.