Тръмп все така лют: Още мога да навредя на Китай!

Вашингтон и Пекин ще разговарят на форума Г-20 с цел деескалация на икономическия конфликт

13.10.2018 | 09:25 Редактор: Иван Берберов
Тръмп все така лют: Още мога да навредя на Китай!

Американският президент Доналд Тръмп предупреди, че би могъл да направи много повече, за да навреди на китайската икономика, без да показва признаци за намерение да отстъпи в рамките на ескалиращия търговски конфликт с Пекин.

Въпреки острата реторика обаче, Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин планират да се срещнат в рамките на форума на Г-20 в Аржентина в края на ноември, съобщи в четвъртък "Wall Street Journal", позовавайки се на източници и в двете държави.

Икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу заяви по-рано, че такава среща се обсъжда. Вестникът съобщи, че администрацията във Вашингтон е заявила пред Пекин, че ще участва в срещата, като китайските власти се надяват с нея да се облекчи напрежението.

Администрацията наложи мита върху китайски стоки за 200 млрд. долара през миналия месец и заплаши те да бъдат последвани от нови, ако Китай реши да отговори. Поднебесната империя на свой ред отвърна с мита върху американски внос за 60 млрд. долара.

"Имаше голям ефект", заяви Тръмп в интервю за "Fox News". "Тяхната икономика се сви доста значително и има още много какво да направя, ако искам", каза той.

Президентът посочи, че няма желание да предприема подобни мерки, но за тази цел китайските власти ще трябва да седнат на масата за преговори.

Вижте на Investor.bg повече от изказването на американския президент.