Меркел иска да се увери, че ограниченията за вредните емисии се спазват

Германският канцлер планира цялостни мерки за качеството на въздуха

07.10.2018 | 12:21 Редактор: Ивайло Николов
Меркел иска да се увери, че ограниченията за вредните емисии се спазват

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че се планират цялостни мерки за спазване на емисиите от дизеловите двигатели в цяла Германия, съобщи Bloomberg.

Тя настоя, че кабинетът ѝ иска да се увери възможно най-скоро, че тези ограничения се спазват и че забраните за шофиране се избягват където е възможно.

Немското правителство ще подкрепи ремонта на камиони между 2,8 и 7,5 метрични тона, които често се движат из градовете, допълни още тя.

Ангела Меркел изрази увереността на своето правителство, че стъпките ще доведат до значително подобрение на качеството на въздуха в голяма част от градовете, но остават 14 градове, където има нужда от някои мерки. 

По-свободните правила за дизелови емисии в Европа, където регулаторите насочват вниманието си повече върху емисиите въглероден диоксид, затрудниха усилията на производителите, които трябва да направят колите по-чисти.

Управляващата в Германия коалиция поиска в началото на седмицата VW, Daimler и BMW да приемат план за намаление на вредните емисии.

Производителите отказват да направят скъпи промени, посочвайки валидните си сертификати за колите и въпросът остава противоречив за BMW. VW иска да предприеме някои промени, ако и другите го направят. Daimler, който произвежда Mercedes-Benz, ще обмисли решението си.

Остава неясно доколко планираните мерки ще включват не-германски производители, които продават автомобили в страната.