Европейската комисия представи нови планове за борба с прането на пари

ЕС иска местните регулатори да останат начело

24.09.2018 | 22:43 Редактор: Ралица Братанова
Европейската комисия представи нови планове за борба с прането на пари

След поредица от скандали Европейската комисия представи нови планове за борба с прането на пари. Тя с право взима този проблем насериозно, но европейските предложения са слаби. 

Вместо да учреди нова агенция и да ѝ повери тази работа, Европа планира да продължи да разчита на националните власти, някои от които не са готови да изпълняват задачата, посочва Bloomberg в свой редакторски коментар.

ЕС предприема действия за централизиране на банковия надзор, но прането на пари остава национална отговорност. 

По принцип няма нищо нередно в контрола на национално ниво на международните финансови престъпления. Но някои европейски правителства, притеснени за репутацията на техните банки, възприемат прекалено слаб подход. Една обща европейска агенция би била по-малко податлива на местен натиск.

Брюксел иска да даде нови правомощия на Европейския банков орган, така че да може да иска от националните регулатори да разследват случаи и евентуално да налагат санкции. Това е стъпка в правилната посока, но банковият орган не е подготвен за тази задача.

По-важното е, че ЕС иска местните регулатори да останат начело, въпреки че по-добре би било да се хармонизират разпоредбите, да се създаде нова агенция и тя да бъде натоварена с основната отговорност за разследването на нарушения.

Още новини четете на Investor.bg

Снимка: Pixabay