Европейски граничари ще могат да пазят сръбските граници

Предстои проектът, договорен от Брюксел и Белград, да бъде одобрен от ЕП

20.09.2018 | 16:26 Редактор: Ралица Братанова
Европейски граничари ще могат да пазят сръбските граници

Европейската комисия и Белград се договориха европейски граничари да могат да бъдат изпращани на сръбските граници, за да подсилват охраната при нови миграционни потоци. Споразумението е третото в региона, след като през февруари Албания и през юли Македония приеха съвместна охрана на своите граници с ЕС, съобщава Dnes.bg.

В момента европейската агенция няма законно право да оперира на територията на държави, които не са членки на Съюза.

Еврокомисарят за миграцията на ЕС Димитрис Аврамопулос обясни, че мярката е част от работата по укрепване на външните граници на Съюза, като Брюксел се стреми да подпише подобни договори с всички сухоземни съседи. Преговорите с Босна и с Черна гора продължават.

Сръбските и европейските граничари ще могат да създават общи екипи и да организират съвместни операции, съобщиха от екипа на Аврамопулос.

Европейската агенция ще получи възможност да води и самостоятелни действия на територията на Сърбия, като договореностите важат за общите граници с България, Унгария, Хърватия и Румъния.

Споразумението ще позволи при внезапни нови потоци от нелегални имигранти, европейските граничари спешно да бъдат дислоцирани по границите на балканските държави, които опират до тези на еврочленките, за да не позволяват те да се прехвърлят на територията на ЕС.

Предстои проектът, договорен от Брюксел и Белград, да бъде одобрен от Европейския парламент и от страните членки преди да бъде подписан и да влезе в сила.