Турската полиция арестува работници, излезли на протест в Истанбул

Демонстрацията била срещу лошите условия на труд

16.09.2018 | 12:05 Редактор: Василена Василева
Турската полиция арестува работници, излезли на протест в Истанбул

Хиляди работници, които участват в строителството на новото летище на Истанбул, протестираха срещу лошите условия на труд. Демонстрацията е разпръсната от полицията със сълзотворен газ.

Десетки са били арестувани от полицията след демонстрацията в подкрепа на 400 работници на третото летище, които бяха задържани в петък. Сред задържаните за кратко от полицията са били и фоторепортер на агенция Франс прес и други четирима журналисти, които впоследствие са били освободени, предаде БНР.

Жандармерията арестува над 400 работници на летището в петък, след като избухна техен масов протест. Поводът беше инцидент с преобърнал се минибус, превозващ работници, при което бяха ранени 17 души.

Основните искания на трудещите се са подобряване на лошите жилищни и работни условия и качеството на храната, изплащане на забавените възнаграждения, предоставяне на работно облекло, решаване на проблемите с транспорта им в огромния строителен обект.

Работнически представители заявиха, че има самоубийства и слухове за загинали над 100 души при работни инциденти. Официалните данни на властите сочат, че от 2015 г. насам при строежа на летището 27 души са загубили живота си.

На строежа на третото летище в Истанбул се трудят над 30 000 души. По план съоръжението трябва да бъде тържествено открито на националния празник на Турция – 29 октомври и амбициите са то да се превърне в едно от най-големите летища в света. Според синдикатите са необходими поне още два месеца работа.

Снимка: Pixabay