Сблъсъци, ранени и арестувани при многохилядни протести в Румъния

Исканията са за оставка на лявото правителство и предсрочни избори
Публикувана: От:

Още по темата

 

Масови антиправителствени протести в Румъния. В Букурещ, където протестът е най-мащабен - от около 20 000 души, се стигна и до сблъсъци с полицията. Най-малко 36 души бяха ранени, има и арестувани. 

Демонстрации се провеждат в още няколко града. Исканията са за оставка на лявото правителство и предсрочни избори. Центърът на Букурещ се изпълни от хора, недоволни от управляващите. Протестиращите развяват знамена с лозунга "Справедливост, а не корупция". 

Те са недоволни от данъчната система, пенсионната реформа, системата за социални помощи, развитието на икономиката. Повече от 1000 полицаи са мобилизирани. Участници в протеста блокираха движението на транспорта и се опитаха да пробият загражденията пред сградата на правителството. Полицията отговори със сълзотворен газ и водни оръдия.

В антиправителствените протести се включиха и десетки хиляди румънци, живеещи в чужбина. Протестът няма официални организатори, а е иницииран от различни асоциации и граждански платформи в подкрепа на правовата държава. Основното послание - "Между румънците в страната и в чужбина не бива да се прави никаква разлика". 

Вижте още във видеото.

Коментари ( 0 )