Германските социалдемократи обмислят дата за предсрочни парламентарни избори

Бъдещето на управляващата коалиция е под въпрос заради острия спор между Християндемократическия съюз на Меркел и баварския ѝ партньор ХСС

23.06.2018 | 11:37 Редактор: Василена Василева
Германските социалдемократи обмислят дата за предсрочни парламентарни избори

Германските социалдемократи, след само три месеца участие в третата правителствена коалиция с консерваторите на Ангела Меркел, са обсъдили на три вътрешни срещи изгледите за нови предсрочни парламентарни избори, предаде ДПА, цитиран от Investor.bg

На тези срещи, председателствани от генералния секретар на ГСДП Ларс Клингбайл, са дискутирали потенциални дати за евентуални избори, както и обновяване на кандидатските листи на партията, на програмата й и организирането на извънредна партийна конференция. 

Бъдещето на управляващата коалиция е под въпрос заради острия спор между Християндемократическия съюз на Меркел и баварския й партньор ХСС по въпросите на миграцията. Мнозина анализатори предричат, че може да настъпи разрив между отдавнашните консервативни съюзници. 

Според проучване на агенция ЮГав, оповестено днес, близо една трета (31 на сто) от анкетираните германци са на мнение, че спорът може да доведе до падане на правителството на Меркел, съставено от ХДС, ХСС и ГСДП. Почти толкова (31 на сто) смятат, че коалицията ще издържи до следващите редовни избори през 2021 г. 

43% са отговорили, че Меркел трябва се оттегли в полза на свой приемник, и почти толкова (42%), че тя трябва да остане на поста си.