Гърция излиза от третата си спасителна програма

Министрите на финансите от еврозоната се споразумяха за условията, срещата продължи 7 часа

22.06.2018 | 11:20 Редактор: Лазарина Колчагова
Гърция излиза от третата си спасителна програма

Министрите на финансите на страните от еврозоната се споразумяха за условията по излизането на Гърция от третата й спасителна програма. 

Срещата на първите европейски финансисти в Люксембург продължи близо 7 часа. Министрите от еврозоната се договориха последният транш от помощта за Атина да е в размер на 15 млрд. евро. 

Една от мерките за облекчаване на дълга е и 10-годишната отсрочка за връщането му. Гърция получаваше милиарди евро на траншове от тройката международни кредитори, но срещу строги икономии и непопулярни реформи, които доведоха до масови протести в страната.

След последното споразумение обаче страната ще може да прекрати спасителната си програма, действала години наред и след 8 години и три спасителни програми Гърция най-накрая излиза от кризата. 

След дългите преговори тази нощ финансовите министри на страните от еврозоната постигнаха споразумение по последния финансов пакет за Атина. 

Така от 20 август страната ще се върне отново на капиталовите пазари.

Срещата се очакваше да е лесна. В последния момент обаче Германия – най-големият кредитор на Гърция – настоя за определени гаранции. 

Шест часа по-късно финансовите министри на еврозоната обявиха дълго чаканата победа. 

Няма да има повече спасителни програми за Гърция. По силата на споразумението европейските кредитори ще преведат на Гърция последен транш от 15 милиарда евро и ще удължат с 10 години погасителния срок за някои заеми, както и гратисния период по изплащането на техните лихви. 

След излизането от програмата Атина ще е обект на невиждано досега наблюдение – много по-стриктно от това, приложено в миналото за Португалия, Кипър и Ирландия. 

През 2010 г. Гърция шокира Стария континент и едва не доведе до срив на еврозоната. Оттогава тя получи три спасителни програми и общо 275 милиарда евро от международните кредитори.

Икономиката на страната се сви с 26% и едва през последните години започна да бележи скромен растеж.

Гледайте видеото!