КамАЗ представи безпилотен микробус

Дължината на превозното средство е 4,6 метра, като в него могат да се поберат между 8 и 12 пътници

15.06.2018 | 17:17 Редактор: Велислав Филипов
КамАЗ представи безпилотен микробус

Руският производител на тежкотоварна техника КамАЗ представи своя първи безпилотен модел. Това е електрическият микробус КамАЗ-1221 ШАТЛ, чието серийно производството трябва да стартира през 2021-2022 г.

Проектът по създаването на напълно автономно превозно средство стартира още през 2016 г., като думата ШАТЛ в името на микробуса се разшифрова като "широко адаптивна транспортна логистика". Машината е изцяло лишена от органи за управление, като за всички маневри отговарят електрониката.

Системата получава информация от цял комплекс устройства, които следят за обстановката около превозното средство. В него влизат радари, лидари, сонари и видеокамери. Дължината на микробуса е 4,6 метра, като в него могат да се поберат между 8 и 12 пътници.

Демонстрацията на машината беше проведена в град Казан, като тя измина на собствен ход по-малко от километър при скорост от само 10 км/ч. Създателите на микробуса са категорични, че на този етап нямат право за по-големи пробези, тъй като в Русия движението на подобни транспортни средства не е регулирано от законодателството по никакъв начин.

Максималната скорост на КамАЗ-1221 ШАТЛ е 110 км/ч. Машината е направена от композитни материали, като разчита на електромотор с мощност от 130 к.с. Батериите са поставени под пода, а шасито е със завиваща задна ос.

От компанията-производител обявиха, че планират серийното производство да стартира до 2022 г., въпреки че превозното средство е напълно завършено и може да се качи на конвейра незабавно. Проблемите обаче са два – липсата на законова уредба за движение на автономни превозни средства, както и на евентуални клиенти, поне към момента.

Повече четете на AutoMedia.bg.

Снимка: Facebook