Премиерът е изразил подкрепата си за мира в Близкия изток

Бойко Борисов се срещна с палестинския си колега Рами Хамдала

14.06.2018 | 13:23 Редактор: Ивайло Николов
Премиерът е изразил подкрепата си за мира в Близкия изток

България подкрепя всички инициативи за Близкоизточния мирен процес. Това е заявил премиерът Бойко Борисов на среща в Рамала с министър-председателя на Палестинската автономия Рами Хамдала. Хамдала е обяснил, че Палестинската автономия води преговори с Европейския съюз, но те вървят бавно. 

"Настояваме да се ускори процесът. Моля вас и София за намеса", добавил Хамдала.

Българският премиер е подчертал, че страната ни има приятелски отношения както с Израел, така и с Палестина. Той е обявил, че всички спорни въпроси трябва да бъдат решавани по пътя на директни преговори между двете страни. "Заинтересовани сме да има установяване на траен мир и разбирателство в региона", казал още премиерът.

"Българско-палестинските отношения са традиционно добри и ще работим за тяхното развитие", смята Борисов. Според него мост за това могат да бъдат над 5 хиляди палестински граждани, които са завършили образование у нас.

Министър-председателят на Палестинската автономия Рами Хамдала е обявил, че протягат ръка за мир, но невинаги виждат това.

"Газа пое стотици хиляди ранени, убити, безкрайно много разрушени домове. Нека светът вече обърне внимание на това", казал още Хамдала. Той уверил Борисов, че Палестина ще бъде пример за демократична държава.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)