Транспортен хаос в Бразилия: Превозвачите на протест заради цената на дизела

Някои големи градове обявиха извънредно положение

27.05.2018 | 11:34 Редактор: Василена Василева
Транспортен хаос в Бразилия: Превозвачите на протест заради цената на дизела

Протестите на превозвачи заради цените на дизела в Бразилия продължиха вчера за шести пореден ден, въпреки че президентът Мишел Темер нареди армията да разчисти блокираните пътища, съобщи Ройтерс, цитиран от Dnes.bg

Някои големи градове обявиха извънредно положение, тъй като бензиностанции и летища останаха без гориво, рафтовете в супермаркети се опразниха, а болници алармират, че им привършват консумативите.

Общественият транспорт и сметосъбирането бяха ограничени или спрени на места в страната, а цените на някои хранителни продукти скочиха.

Правителството каза, че вчера е имало по-малко блокади на магистралите в сравнение с петък. Най-голямата организация на превозвачите обаче каза, че ще спрат протестите едва когато бъдат премахнати федералните данъци върху дизела.

Хората, преговарящи от името на няколко други организации, първоначално се съгласиха в четвъртък да преустановят протестите, когато правителството обеща да субсидира и стабилизира цените на дизела, което може да струва 5 милиарда реала (1,4 милиарда долара) тази година.

Правителството обеща да увеличи с 30 дни 10-процентното намаление на цените на дизела, обявено от държавната компания "Петробраз". Превозвачите обаче искат да бъде намерено постоянно решение и казват, че ще спрат протестите едва когато в държавен вестник бъде публикувано решение за премахване на федералните данъци.

Снимка: Pixabay