Откриха площад и паметна плоча на Димитър Пешев в Киев

Инициативата е на посолството на България в Украйна във връзка със 75-годишнината от спасяването на българските евреи

27.05.2018 | 15:52 Редактор: Василена Василева
Откриха площад и паметна плоча на Димитър Пешев в Киев

От днес в украинската столица Киев площад носи името на Димитър Пешев - един от спасителите на българските евреи. Малкият площад и паметната плоча бяха открити от премиера Борисов и украинския му колега Володимир Гройсман.

Инициативата за кръщаването на площад в Киев на името на Димитър Пешев е на посолството на България в Украйна във връзка със 75-годишнината от спасяването на българските евреи. 

Мемориалът се намира в централната част на града в близост до Ботаническата градина, Олимпийския стадион и Националния киевски университет.

По време на събитията през 1943 г. Димитър Пешев е заместник-председател на Народното събрание. Заедно с още 42-ма депутати, той изпраща протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов срещу готвената депортация. Заплашван е от своите врагове, че ще бъде предаден в ръцете на Гестапо, но не променя позицията си. Изгонен е от Парламента, но целта е постигната. На 10 март 1943 г. композициите, подготвени за депортиране на българските евреи, не тръгват, припомниха от МС.