Борисов подари на папа Франциск картина на Св. Иван Рилски и 33 маслодайни рози от Казанлък

Това e втората среща на българския премиер с Негово Светейшество

25.05.2018 | 12:39 Редактор: Василена Василева
Борисов подари на папа Франциск картина на Св. Иван Рилски и 33 маслодайни рози от Казанлък

Премиерът Бойко Борисов беше приет на аудиенция при папа Франциск. Посрещнат бе от личния секретар на главата на Римокатолическата църква и с отдаване на почест от папската швейцарска гвардия. А нашата делегация по традиция поднесе подаръци на папата.

Това e втората среща на българския премиер с папа Франциск. Двамата разговаряха във Ватикана през 2015 г., отново през май по същия повод - отбелязването на празника на българската просвета и култура.

Премиерът Борисов подари на Негово Светейшество картина на български художник, която изобразява Покровителя на българския народ Св. Иван Рилски, излизащ от пещерата, която е живят, както и 33 маслодайни рози от Казанлък, които ще бъдат посадени в градините на Ватикана.

Преди Франциск, Борисов се е срещал и с папа Бенедикт и предшественика му папа Йоан Павел Втори. 

Веднага след българската делегация, на аудиенция при папа Франциск влезе и делегацията, водена от премиера на Македония Зоран Заев.

Вчера Република Македония и България заедно отбелязаха празника на кирилицата. Борисов и Зоран Заев поднесоха цветя на гроба на Св. Кирил и отдадоха почит пред паметника на светите братя Кирил и Методий в двора на българското посолство в сърцето на Рим.

Борисов и папа Франциск днес обсъдиха важни за човечеството и за света теми, предаде специалният пратеник на Bulgaria ON AIR в Рим Гергана Венкова.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)