Големите "М" на Европа – пеша до НДК, Борисов ги срещна

Меркел, Мей и Макрон участват в историческата среща на върха

17.05.2018 | 12:01 Редактор: Ивайло Николов
Големите

Снимка: Reuters

Премиерът на Великобритания Тереза Мей, президентът на Франция Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел се отказаха от комфорта на автомобилите и дойдоха пеш по Моста на влюбените до НДК. Пред сградата ги посреща премиерът Бойко Борисов, съобщава DNES.BG.

Тримата участват в историческата среща на върха на страните от ЕС и от Западните Балкани. Тя е кулминацията на Българското председателство на Съвета на Европа. Домакини са Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Преди началото на форума българският премиер коментира, че всички знаят колко е важна темата за Западните Балкани и заради това 15 години след срещата в Солун тя отново е на дневен ред.

Борисов подчерта, че се очаква подкрепа от международните институции за инфраструктурата на Балканите.

"Пътищата са ясни - 8,4,10 са безспорни. Те са и магистрали и жп линии, дигиталната инфраструктура също е ясна, газовата инфраструктура е ясна - интерконектор с Гърция за втечнен газ и съответно газовият хъб "Балкан", интерконектор със Сърбия, с Румъния си имаме, с Македония действаме", обясни той.

В срещата на върха участват още шефът на Европейския парламент Антонио Таяни, на ЕК Жан-Клод Юнкер, президентът на Франция Еманюел Макрон, канцлерът на Германия Ангела Меркел и ръководители на страните от Западните Балкани.

Единственото премиерът на Испания Мариано Рахой отсъства от форума, макар че той участва в неофициалната вечеря на евролидерите в сряда вечер.

Причината е, че Мадрид не признава Косово, което също е поканено на софийската среща и вижда в отделянето му от Сърбия прецедент за мераците на Каталуния да получи независимост.

Испания участва на по-ниско ниво на форума, а останалите четири държави, които не признават Косово – Румъния, Словакия, Кипър и Гърция, изпратиха лидерите си - Виорика Дънчила, Петер Пелегрини, Никос Анастасиадис и Алексис Ципрас.

Темата на разговорите на срещата ще бъде свързаността – по отношение на транспорт, енергетика и цифровизация.

Очаква се Европейският съюз да предложи пари, но не и членство на шестте балкански държави - Сърбия, Черна гора, Република Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Косово.

Според висш европейски служител нещата на Балканите не дават достатъчно положителни доказателства за разширяване и в ЕС няма нужното единство за отваряне на вратите на Съюза, дори в очертаните от Еврокомисията перспективи за 2025 година.