Северна Корея прекратява ядрените тестове

Изненадващото съобщение идва на фона на предстоящата историческа среща между лидерите на Северна Корея и САЩ

21.04.2018 | 11:38 Редактор: Велислав Филипов
Северна Корея прекратява ядрените тестове

Северна Корея спира всички ядрени тестове и ще затвори полигона за ядрени изпитания в северната част на страната. Това каза севернокорейският лидер Ким Чен Ун.

"От 21 април Северна Корея ще прекрати ядрените тестове и изстрелването на междуконтинентални балистични ракети“, посочва Корейската централна информационна агенция.

Според Ким по-нататъшни тестове не са необходими, тъй като ядрените възможности на Пхенян са проверени. Изненадващото съобщение идва на фона на предстоящата историческа среща между лидерите на Северна Корея и САЩ.

Ким ще се срещне с южнокорейския президент Мун Дже-ин през следващата седмица, което ще бъде първата вътрешнокорейска среща на върха от над десетилетие, а с Доналд Тръмп – през юни.

Американският президент написа в Twitter, че решението на Пхенян е много добра новина, както за Северна Корея, така и за света и я определи като "голям прогрес“.

В четвъртък Тръмп заяви, че за Пхенян предстои светло бъдеще, веднага щом денуклеаризацията стане факт.

Говорител на южнокорейския президент посочи, че действията на Севера са "значим прогрес". "Те ще допринесат за създаването на благоприятна среда за успех по време на срещите Северна Корея - Южна Корея и Северна Корея - САЩ“, се посочва още в изявлението.

Китай, основният съюзник на Пхенян, също приветства решението, което според страната ще успокои ситуацията на полуострова.