САЩ, Великобритания и Франция удариха Сирия

Военната операция е в отговор на извършената според тях от сирийския режим химическа атака

14.04.2018 | 08:58 Редактор: Василена Василева
САЩ, Великобритания и Франция удариха Сирия

Президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ, съвместно с Великобритания и Франция, са започнали военна операция срещу Сирия в отговор на извършената според тях от сирийския режим химическа атака в град Дума на 7 април, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Започнала е съвместна операция заедно с Великобритания и Франция, благодарим и на двете страни", каза Тръмп в изявление от Белия дом. Той обеща, че операцията ще продължи "колкото е необходимо" и докато Сирия не престане да използва химически оръжия.

Силни експлозии са чути в сирийската столица Дамаск, а от източната част на града се издигат гъсти стълбове дим.

Тръмп заяви, че се нанасят прецизни удари по "обекти от програмата за производство на химически оръжия на сирийския диктатор Башар Асад".

Доналд Тръмп заяви, че съдбата на режима в Дамаск е в ръцете на сирийците и предупреди Иран и Русия заради връзките им със Сирия.

"Каква е тази нация, която би искала да бъде свързвана с масовото убийство на невинни мъже, жени и деца?", запита той.

САЩ, Франция и Великобритания се бият "срещу варварството", заяви Тръмп, който окачестви като "чудовищни" химическите атаки на Асад. Той каза, че на 7 април в Дума сирийският президент Башар Асад е използвал химически оръжия и това е "значителна ескалация в употребата на химически оръжия от този много ужасен режим".

Тръмп заяви, че ударите по Сирия са пряк резултат от неуспеха на Русия да спре употребата на химически оръжия от Сирия и добави, че Русия трябва да реши "дали да продължи по този мрачен път или да се присъедини към цивилизованите нации".

Тръмп увери, че САЩ не се стремят към "безкрайно присъствие" в Сирия и ще обмислят изтегляне на войските си, щом групировката "Ислямска държава" бъде разгромена, предаде Асошиейтед прес, цитирана от Dnes.bg

САЩ разчитат на подобряване на отношенията си с Русия и Иран, но приемат, че това може да не стане, заяви Тръмп, цитиран от ТАСС.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че тези удари нямат за цел намеса в гражданската война, нито смяна на режима.

"Действаме заедно с нашите американски и френски съюзници", каза Мей.

Тереза Мей заяви, че ударите са ограничени и високоточни. По думите й те не ескалират допълнително напреженията в региона и се прави всичко възможно да се избегнат цивилни жертви.

Целта на операцията е възпиране на сирийския режим. Тя ще изпрати ясен сигнал на всеки друг, който смята, че може безнаказано да използва химически оръжия, заяви британският премиер.

Френският президент Еманюел Макрон пък заяви, че Франция участва в операцията в Сирия заедно със САЩ и Великобритания, защото Париж и съюзниците му не могат "да толерират да се банализира употребата на химически оръжия", предаде Франс прес.

Сирийската държавна телевизия съобщи, че в Сирия е започнала "американска агресия в сътрудничество с Франция и Великобритания", предаде Франс прес.

Сирийската противовъздушна отбрана е влязла в действие срещу западните ракети. Според американски официален представител при ударите се използват крилати ракети "Томахок" и те са насочени към множество цели, отбелязва Ройтерс.

Според свидетели е ударен столичният квартал Барзах, където има научноизследователски обект.
Сирийският център за наблюдение правата на човека заяви, че освен този обект са ударени редица сирийски военни бази в Дамаск. Сред ударените са елитните сирийски военни части Четвърта дивизия и Сирийската републиканска гвардия.