НАТО подкрепи ударите в Сирия, ООН призова за сдържаност

САЩ не са информирали Русия за целите, които ще бъдат поразени

14.04.2018 | 10:15 Редактор: Василена Василева
НАТО подкрепи ударите в Сирия, ООН призова за сдържаност

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази подкрепата си към въздушните удари в Сирия.

"Подкрепям действията, предприети от САЩ, Великобритания и Франция… Това ще намали възможностите на сирийския режим занапред да атакува народа на Сирия с химическо оръжие", пише в официално заявление на генералния секретар, цитирано от Франс прес.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш пък призова всички страни в конфликта да проявяват сдържаност, за да се избягва ескалация на ситуацията.

"Призовавам страните-членки на ООН да проявят сдържаност в тези опасно обстоятелства и да избягват каквито и да е действия, които могат да доведат до ескалация на ситуацията и да влошат страданията на сирийския народ", пише в официално заявление, публикувано от името на Гутереш.

Командващият Обединения комитет на началник щабовете на американската армия генерал Джоузеф Дънфорд съобщи, че САЩ са се свързали с Русия, но не са й съобщили за целите на въздушните удари по Сирия, пише The Hill, цитирано от Dnes.bg

"Специфично избрахме тези цели, за да намалим риска руски сили да бъдат замесени и ние използвахме нашите обичайни канали за деескалация, за да уредим въпросите с въздушните пространства", заяви ген. Дънфорд.

"Не сме се координирали с Русия по ударите, нито пък сме ги уведомявали предварително", допълни той.

"Единствената комуникация бе свързана с нормалната деконфликтизация във въздушното пространство – процедурите, отнасящи се за нашите операции в Сирия. Не сме координирали цели и не сме извършвали планиране заедно с Русия".

Междувременно Министерството на отбраната на Русия съобщи, че САЩ, Великобритания и Франция са изстреляли повече от 100 крилати ракети и ракети клас "въздух-земя" по военни и цивилни обекти в Сирия, предава ТАСС.

"По военните и граждански обекти в Сирия с въздушни и морски носители САЩ, Великобритания и Франция са изстреляли повече от 100 крилати ракети и ракети клас "въздух-земя", съобщиха в министерството.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш напомни на САЩ, Франция и Великобритания, че отговорността за поддържането на мира лежи върху Съвета за сигурност на ООН, предава РИА Новости.

"Внимателно следя съобщенията за въздушните удари в Сирия, проведени от САЩ, Франция и Великобритания. Има задължение, особено като става въпроса за мира и сигурността, да се действа в съответствие с Устава на ООН и международното право", заяви той.

"Основната отговорност за поддръжката на международния мир и сигурност лежи върху Съвета за сигурност", настоя Гутериш.

Снимка: Twitter