Близо 90 хиляди пътници са засегнати от стачката на "Луфтханза" и "Ер Франс"

От летището в София днес няма да излети самолет на германския превозвач за Франкфурт в 19 часа

10.04.2018 | 13:06 Редактор: Ивайло Николов
Близо 90 хиляди пътници са засегнати от стачката на

Проблеми с полетите на "Луфтханза", заради мащабна стачка на служителите. Над 800 полета от най-големите летища в Германия са отменени. По предварителни данни засегнати от това ще бъдат около 90 хиляди пътници.

Според синдикални лидери на немския авиопревозвач служителите имат нужда от увеличение на заплатите и то да е по-високо от това, което е договорено през предходните години. Нуждата за увеличаване на възнагражденията идва от икономическата ситуация. Един от аргументите на работниците в "Луфтханза" е, че на акционерите са били раздадени рекордни дивиденти от над 46 милиона евро. 

От софийското летище също има анулирани полети. Сред тях е този за Франкфурт в 19ч. Този, който е за същата дестинация от 14ч. пък ще бъде изпълнен нормално.

Очаква се немският превозвач утре да изпълнява всичките си полети нормално.

Въздушният трафик ще бъде затруднен и заради продължащата стачка на служители на "Ер Франс", които също искат увеличение на заплатите си.

Недоволството служителите ще продължават да изразяват и през следващите седмици.

Пътниците в Европа обаче са на мнение, че спорове за заплати не трябва да засягат пътници, а да се ореждат между компаниите и синдикатите.

Ангажимент на авиокомпаниите е да намерят друг полет на засегнатите пътници или да им върнат парите.