Москва набеди за неприятелски страните-членки, изгонили посланици

Русия привика пратениците си зад граница за консултации

30.03.2018 | 16:24 Редактор: Иван Берберов
Москва набеди за неприятелски страните-членки, изгонили посланици

След като 19 европейски държави изгониха десетки руски дипломати, Москва привика девет свои посланици от страни-членки на Европейския съюз за консултации. 

Руското външно министерство заяви, че това са държави, които са били "неприятелски" настроени. Сред тях са Германия, Франция и Италия, както и Холандия, където местни медии обявиха, че Русия ще експулсира двама холандски дипломати.

На този фон, бившият член на комисията по биологичните оръжия на ООН, Игор Никулин заяви пред руските медии, че бързото възстановяване на Юлия Скрипал показва, че тя не е била отровена с химическото вещество "Новичок". 

Той подчерта, че ако действително покушението беше извършено с въпросния отровен газ, и Сергей Скрипал, и дъщеря му биха били мъртви и то за минути. 

Според Никулин инцидентът е планирана провокация от страна на британските спецслужби. Той допълни, че веществото, познато още като А-234, е притежание не само на Русия, но и на Съединените щати и Великобритания от близо 25 години. 

Никулин смята, че британските учени са разработили или по-слабо копие на "Новичок" или значително по-силна противоотрова срещу веществото.