Освободиха заложниците в супермаркета в Треб, трима души загинаха

Вътре обаче остана нападателят
Публикувана: От:

Пуснати са заложниците, взети в супермаркет в Треб, Южна Франция. В магазина е останал човекът, извършил нападението, и един полицай, съобщи Ройтерс, цитирайки кмета на града. Първите съобщения бяха, че заложниците са били осем.

Още по темата

 

По-рано днес мъж, който каза, че е от групировката Ислямска държава, взе заложници в супермаркет в Треб. Очевидец твърди, че той викал "Аллах акбар" и заявил, че е готов да умре за Сирия, влизайки в магазина.  Поискал освобождаването на Салах Абдеслам - организаторът на атентата в Брюксел през 2016 година и атентатите в Париж година по-рано. 

Френският премиер Едуар Филип нарече ситуацията "сериозна" и определи случая като терористичен акт, съобщи Франс прес. За града е заминал вътрешният министър Жерар Колон.

Трима души са убити - служител и клиент на магазина, а други двама са ранени.

Преди да вземе заложниците, нападателят е откраднал бял неидентифициран автомобил, чийто шофьор е третата жертва.

Семейството на извършителя съдейства на полицията, за да може заложническата драма да бъде прекратена. 

Случаят се разследва от контратерористичната прокуратура.

Малко по-рано в намиращия се наблизо град Каркасон нападателят се опитал да прегази група полицаи, които спортували. Прострелял един от тях в рамото. Състоянието му не е критично. 

На мястото на заложническата криза в град Треб са изпратени над 100 полицаи, включително и от спецотрядът за борба с тероризма. Във въздуха кръжат три хеликоптера на жандармерията. 

Властите призовават жителите и гостите на града да избягват района от съображения за сигурност. 

Треб е град с множество военни поделения, но и изключително популярен сред туристите.

Снимка: Dnes.bg

Коментари ( 0 )