Експерти: Похитителят от Треб е последовател, а не боец на ИД

Става въпрос за конфликт от световна величина, посочи Николай Марков пред Bulgaria ON AIR

23.03.2018 | 15:56 Редактор: Тодор Петров
Експерти: Похитителят от Треб е последовател, а не боец на ИД

Похитителят от супермаркета във френския град Треб не е боец на "Ислямска държава", а по-скоро неин привърженик и последовател. Това мнение защити експертът по национална сигурност Николай Марков в студиото на Bulgaria ON AIR.

До момента властите потвърдиха за трима загинали и двама ранени, а а прокуратурата и премиерът на Франция обявиха официално, че става дума за терористичен акт.

"Не мисля, че това е действие на професионалист, почеркът не е такъв. Обикновено такова изпълнение не се прави от един човек", каза Николай Марков и добави, че "Ислямска държава" вече не съществува като единен център. 

По думите му терористичената организация е разбира като управление, но не и като възможности. Самият той очаква тя да бъде възродена.

"380 броя паравоенни организации от по 50-100 хил. души бяха интегрирани в "тялото" на Сирия. Става въпрос за конфликт от световна величина", каза още Марков и добави, че европейската администрация е овладяла тероризма в Европа.

Директорът на Центъра по близкоизточни изследвания Мохд Абуаси се съгласи, че най-вероятно нападателят е вълк единак - привърженик на "Ислямска държава", а не неин член. 

Според него не виждаме сериозни намерения тероризмът да бъде ликвидиран. Абуаси настоя, че се намесват политическите сметки, а в Сирия вече има добри и лоши терористи.

"В момента "Ислямска държава" е в процес на реорганизация и ще видим резултатите по-нататък. Ликвидирана като "държава", но не и като организация", подчерта той в телефонен разговор за Новините ON AIR. 

Също в телефонна връзка своето мнение изказа и франкофонът Кирил Кадийски, според когото  проблемът е малко абстрактен. По негово мнение всичко е свързано с процеси в европейската цивилизация, която понякога се държи самоубийствено. 

"Упадъкът в Европа води до тези резултати. Нито една битка не е спечелена с вятърни мелници. С кого воюваме, от кога се защитаваме? Европа воюва с безхаберието за бъдещето си. Мечтая за времето, когато Европа ще има силна политическа класа. В момента Европа е обездвижена и трябва да се мобилизира", настоя той.