Заслужава ли си Brexit – обсъждат евролидери

Финансовата дупка в бюджета на ЕС след 2020 г. с какво ще бъде запълнена?

25.02.2018 | 09:00 Редактор: Иван Берберов
Заслужава ли си Brexit – обсъждат евролидери

Срещата на върха бе по една много чувствителна тема - бюджета на общността. Защото след Brexit-а в него ще се появи огромна финансова дупка. Ще се наложи ли след 2020 г. всички да плащат повече или да пестят, коментира Дойче Веле.

Както в повечето семейства, споровете за пари в ЕС са майката на всички битки. След Brexit-а в следващия бюджет обаче ще липсват до 10 милиарда евро. Въпросът е дали тази финансова дупка след 2020 година ще бъде запълнена, или ЕС ще реши да пести, т.е. ще мине и с по-малко разходи? Дали европейският бюджет трябва на нарасне до един трилион евро, както настоява Европарламентът, или ще остане на сегашното си ниво, както предлагат Германия и други страни-членки?

В края на тази битка ще бъде постигнат компромис. Дотогава обаче ще се водят пазарлъци както на базар, за което правителствените ръководители са дали зелена светлина на своите преговарящи.

В края на срещата на върха за евробюджета Ангела Меркел беше изключително дипломатична. Разговорите били "обхватни и конструктивни", заяви тя и допълни, че на срещата никой не е поставял червени линии, а всички били убедени в необходимостта от промени. И още: очертавал се консенсус за актуализация на следващия европейски бюджет. Канцлерката уточни, че това означавало: повече пари за Африка и за насърчаване на изследователската дейност, с акцент върху дигитализацията; повече средства за отбрана в ЕС и за защитата на външните граници на общността.

Цялата статия може да намерите в Dnes.bg.