САЩ затягат контрола над огнестрелните оръжия

Белият дом обмисля поставянето на възрастова граница за закупуването на полуавтоматични оръжия

21.02.2018 | 10:40 Редактор: Ивайло Николов
САЩ затягат контрола над огнестрелните оръжия

Крачка напред към засилване контрола на оръжията в Съединените щати от страна на президента Доналд Тръмп. Държавният глава съобщи, че е подписал документ, който ще забрани приспособленията, които повишават скоростта на стрелбата на полуавтоматичните оръжия.

Тези устройства позволяват на обикновена пушка да стреля със скоростта на картечница. Цената им в САЩ е около 100 долара, а при закупуването им не се изискват проверки на миналото на клиента.

Именно такова приспособление беше използвано при масовата стрелба в Лас Вегас през октомври миналата година, при която бяха убити 58 души. А след последната училищна трагедия спонтанна реакция заля социалните мрежи. Мнозина американци унищожиха собствените си пушки и пистолети и публикуваха снимки и видеа.

По-рано от Белия дом съобщиха: обмислят и вдигане на възрастовата граница за закупуване на автоматично оръжие. В момента тя е 18 години. А обществената мобилизация не стихва. Джордж и Амал Клуни обявиха, че ще дарят половин милион долара на движението "Шествие за живот".

То подготвя мащабен протест във Вашингтон в подкрепа на затягане на контрола на оръжията. Вдъхновени от примера на семейство Клуни, Опра Уинфри и Стивън Спилбърг също обещаха по половин милион.