Код червено: Ураганни ветрове вилнеят в цяла Европа

Поривите достигнаха 140 км/ч и затвориха редица летища, пристанища и ЖП-линии

18.01.2018 | 15:47 Редактор: Иван Берберов
Код червено: Ураганни ветрове вилнеят в цяла Европа

Код червено е обявен за цяла Холандия. На места в страната скоростта на вятъра достигна 140 километра в час. Поривите отнесоха покриви и събориха най-малко 25 камиона по пътищата. 

Летище "Схипхол" е затворено и всички полети днес са отменени. ЖП-трафикът е спрян в цялата страна. На места са прекъснати далекопроводи. 

В Белгия затвориха пристанището в Гент. Там скоростта на вятъра е около 100 километра в час. В Алпите обстановката е усложнена и много курорти остават затворени. 

Буреносните ветрове причиниха щети и в западните части на Германия. Влаковете са спрени в цял Северен Рейн-Вестфалия, а в други части на страната се движат с по-ниска скорост. 

В Дуисбург прозвучаха сирени, които предупреждават хората да не излизат навън. Много училища остават затворени. Всеки четвърти полет на летището "Кьолн-Бон" е отменен. 

Кръстена "Давид" в Белгия и "Фредерике" в Германия, в следващите часове се очаква бурята да донесе порои и силни снеговалежи.

Ураганни ветрове профучаха и през Северозападна Европа. Жена в Белгия загина, след като дърво е паднало върху автомобила ѝ. Бурята предизвика транспортен хаос, затваряйки летища и блокирайки ЖП-линии в редица страни в Европа.

Снимка: Pixabay.com