Facebook продължава да дълбае около евентуалната руска намеса в Brexit

От компанията правят повторен анализ и помолиха британските власти за достъп до разузнавателна и друга информация, която да им бъде от полза

18.01.2018 | 22:16 Редактор: Ивайло Николов
Facebook продължава да дълбае около евентуалната руска намеса в Brexit

Facebook разширява обхвата на своето разследване за възможна руска намеса в референдума от 2016 г. за излизането на Великобритания от Европейския съюз, информира investor.bg От социалната мрежа смятат, че намесата е след натиск от страна на британски законодатели, които са останали недоволни от предишен вариант на проучването.

По-рано от компанията на Марк Зукърбърг, както и от Twitter, съобщиха, че са открили минимална употреба на своите платформи при вота за Brexit в сравнение с тази по време на американските президентски избори по-късно същата година.

До тези заключения социалните мрежи стигнаха, след като са анализирали профили, за които американското разузнаване е посочило, че са били използвани по време на вота в САЩ. Британските власти обаче са поискали двете компании да разширят разследването, като евентуално включат в него и възможни други методи за оказване на влияние, съобщава Bloomberg.

От Facebook заявиха, че ще са необходими няколко седмици, за да се завърши повторният анализ и помолиха британските власти за достъп до разузнавателна и друга информация, която да им бъде от полза.

По думите на председателя на британската парламентарна комисия за медии и култура Деймиън Колинс социалните мрежи трябва да бъдат по-активни при разследването на злоупотреба на своите услуги, вместо да чакат взимането на мерки от регулаторите. Според него съществуват все повече доказателства за руска намеса в референдума, на който беше взето решението Великобритания да напусне състава на ЕС, съобщава Wall Street Journal.

Очаква се Twitter съвсем скоро също да отговори на искането на британските законодатели. От компанията обявиха още, че ще започнат да уведомяват потребителите си в САЩ, които са били изложени на руска пропаганда.

Британското правителство по-рано съобщи, че не е открило доказателства за успешна руска намеса в демократичните процеси на страната, включително и в референдума. Въпреки това през последните месеци британските депутати призоваха правителството да разкрие в какъв мащаб Москва може да се е питала да окаже влияние върху вота.