През 2018 г. Гърция трябва да излезе от спиралата на спасителните програми

След август страната ще обърне нова страница - с или без предпазна кредитна линия или мониторинг

30.12.2017 | 11:14 Редактор: Жанета Нейкова
През 2018 г. Гърция трябва да излезе от спиралата на спасителните програми

През 2018 година Гърция трябва да излезе от спиралата на спасителните програми. На този етап участниците в процеса са съгласни, че страната не се нуждае от още споразумения, а Международният валутен фонд (МВФ) планира да има само консултативна роля в следващите месеци, пише "Катимерини", цитирано от Investor.bg

Изданието посочва, че след август Гърция ще обърне нова страница - с или без предпазна кредитна линия или мониторинг.

Истинският въпрос днес е дали страната се е поучила от грешките си в годините на кризата. Научиха ли политиците и хората, че вината за проблемите е в тях, не на някой друг, коментира още вестника.

Европейските партньори също допуснаха грешки, защото не бяха подготвени за такава сериозна криза и спасяването на банките беше първият приоритет. Международният валутен фонд също призна своите грешки в Гърция.

Но преди всичко проблемът е гръцки - властите допуснаха дългът и дефицитите да излязат извън контрол, разходите за заплати и пенсии са били прекомерни, признава още "Катимерини".

Ако урокът е научен, то Гърция през 2018 година ще изглежда по различен начин от Гърция през 2008 година. Това е единственият начин страната да се изправи на крака, а икономиката да се развива устойчиво.