Доналд Туск: Политиката на ЕК за бежанците е неефективна!

Оценката на председателя на Съвета на ЕС ядоса еврокомисаря за миграцията Димитрис Аврамопулос

13.12.2017 | 22:39 Редактор: Иван Берберов
Доналд Туск: Политиката на ЕК за бежанците е неефективна!

Скандал между евроинституциите за миграцията предвещава да засенчи, насрочената за четвъртък и петък в Брюксел среща на европейските лидери. Поводът е писмо на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск до европейските премиери и президенти, в което той нарича неефективна политиката на Европейската комисия за прехвърляне на бежанци от граничните държави във вътрешността на Съюза.

"Задължителните квоти се показаха крайно разделящи и им се придава прекалено голямо внимание, предвид ефекта от тях. Те се оказаха неефективни", пише Туск в поканата си до лидерите. Бъдещото на политиката за миграцията е предвидено за дебата на вечерята им в четвъртък, където ще се гледа и удължаването на санкциите срещу Русия заради окупацията на Крим.

"Въпреки усилията ни, трафикантите енергично се възползват от пропуските ни по границите. Кризисната ситуация може да се появи отново и за да се подготвим, трябва категорично да засилим миграционната си политика, съсредоточавайки усилия върху укрепване на външните граници и превенция на масови вълни в местата, в които се зараждат", пише още в писмото от Туск. Той добавя, че ситуацията значително се е подобрила спрямо 2015 г., но че миграцията и занапред ще бъде част от дневния ред на Европа.

Оценките на Туск предизвикаха гнева на еврокомисаря за миграцията Димитрис Аврамопулос, който е виден поборник за квотите за разселване на бежанци от най-засегнатите от кризата Гърция и Италия и е автор на предложението за задължителни бъдещи квоти за поемането на мигранти от граничните държави, които ще са най-пострадали от нови вълни.

"Писмото на Туск е недопустимо. То е антиевропейско и отрича цялата работа, извършена през последните 3 години", коментира Аврамопулос.

Той каза, че работата на Туск е "да защитава европейското единство и принципи", а не да подценява "един от основополагащите стълбове на европейския проект – принципът на солидарност. Европа не може да същества без солидарност", заяви Аврамопулос.

Днес Европейската комисия излезе с изявление, в което също критикува шефа на Съвета. Говорител на Жан-Клод Юнкер заяви, че квотите са решение на Съвета, което Комисията изпълнява. 32 000 бежанци от Гърция и Италия са били разселени в други европейски държави за 3 г., което е 90% от всички кандидати.

Туск, отдавна се противопоставя на квотите в полза на затягане на границите, но досега не е заявявал в официален документ, че те са неефективни и разделящи. Писмото му идва само седмица, след като Еврокомисията даде на съд Полша, Унгария и Чехия затова, че отказват да вземат мигранти.

Цялата статия може да намерите в Dnes.bg!