9 споразумения и съвместна декларация подписват Македония и България

Премиерите на двете държави се събраха на историческо първо заседание в Струмица

23.11.2017 | 14:00 Редактор: Жанета Нейкова
9 споразумения и съвместна декларация подписват Македония и България

Историческото първо съвместно заседание между правителствата на Бойко Борисов и Зоран Заев стартира. То се провежда в Генералния щаб на Армията в сърцето на Струмица.

9 споразумения и една съвместна декларация ще подпишат пред погледите на медиите двама премиери.

Акцентът върху тях е в областта на телекомуникациите, транспорта, както и намаляване цените за минута разговор в Роуминг между двете държави - ангажимент, който Борисов е поел в контекста на предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз, в което доминираща ще бъде темата за приобщаване на Западните Балкани.

Друг интересен въпрос, който вълнува македонската общност е това дали Българската православна църква първа трябва да признае като независима Македонската такава и, по този начин, да стане нейна църква-майка.

Също така остава отворен въпросът дали да се поставят нови граници между вярата в България и Македония.

Премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев поднесоха венци и цветя пред паметника на Борис Трайковски - президентът, който загина трагично при самолетна катастрофа през 2004 г.

Веднага след това двамата управляващи поздравиха събралото се множество, като Борисов заяви, че очаква да бъде приветстван едва, след като бъде завършена магистралата, свързваща София и Скопие.