Създателят на играта Angry Birds строи тунел под Финския залив

Съоръжението ще свързва столицата на Естония - Талин и тази на Финландия - Хелзинки

17.11.2017 | 18:14 Редактор: Велислав Филипов
Създателят на играта Angry Birds строи тунел под Финския залив

Създателят на популярната игра Angry Birds Петер Вестербака планира да построи тунел под Финския залив в Балтийско море, който да свързва столицата на Естония – Талин и тази на Финландия - Хелзинки.

Според Вестербака, който наскоро напусна мениджърската си длъжност в компанията, създала и държаща правата върху известната игра – Rovio, ако проектът бъде одобрен, строителството на съоръжението ще започне още следващата година.

"Технически това не представлява проблем. Можем да го построим за пет години", разказва той пред финландското издание "Хюфвудстадсбладет", цитирано от ТАСС.

Планира се през тунела да бъде пуснат скоростен влак, който ще може да развива до 350 км/ч, като всеки желаещ ще може да мине за 20 минути разстоянието между двете столици на цена от 50 евро. Предвижда се и да бъдат изпълнявани редовни товарни превози.

Стойността на проекта е 15 млрд. евро, като се очаква инвестицията да бъде възвърната за 37 години. Тунелът ще се състои от две тръби с диаметър 17 м всяка. Финансирането в началния етап на проекта ще дойде от страна на китайски инвеститори.

Повече новини четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Снимка: Facebook