Избори в Чехия - задава ли се поредно евроскептично правителство?

Осемте най-вероятни партии да влязат в Долната им камара са против традиционния политически курс

20.10.2017 | 12:48 Редактор: Иван Берберов
Избори в Чехия - задава ли се поредно евроскептично правителство?

Днес и утре в Чехия ще се проведат парламентарни избори. Според предварителните прогнози - на власт ще дойде още едно евроскептично правителство в Централна Европа.

От осемте партии, които се очаква да спечелят места в Долната камара на чешкия парламент, половината се обявяват против традиционния политически курс. Други политически формации се възползват от страховете от имиграцията и исляма, а трети се противопоставят на членството в ЕС и НАТО. 

Партия АНО на 63-годишния милиардер Андрей Бабиш, медиен магнат и бивш министър на финансите е фаворит за спечелването на изборите. Той обещава да води борба с корупцията и бежанците и се очаква да бъде следващия премиер, въпреки че му е повдигнато обвинение в измама с евросубсидии и е обвиняван, че е сътрудничил на тайната полиция по времето на комунизма.

Чешката Социалдемократическа партия - водещата политическа сила в сегашното правителство - загуби подкрепа заради непопулярния си лидер Бохуслав Соботка, който неотдавна каза, че е склонен да формира правителствена коалиция с комунистите.