Евростат: Жените в ЕС са по-добре образовани от мъжете, но с по-ниски заплати

Два пъти по-слабо представени са и сред ръководните постове

18.10.2017 | 17:47 Редактор: Василена Василева
Евростат: Жените в ЕС са по-добре образовани от мъжете, но с по-ниски заплати

Жените печелят средно с 16% по-малко от мъжете в ЕС, а сред ръководителите са два пъти по-слабо представени. Това показват данни от публикацията на "Евростат" "Животът на жените и мъжете в Европа – статистически портрет". Разликата е голяма даже в развити държави като Естония, Чехия, Германия и Австрия – все над 20%.

Делът на мъжете и жените, работещи на непълно работно време, е различен: в ЕС през 2016 г. 32% от заетите жени са работили на непълно работно време в сравнение с 9% от мъжете. Съществуват различия сред държавите членки, като най-висок дял от жените работят на непълно работно време в Холандия - 77%, Австрия - 47%, и Германия - 46%, а от мъжете - отново в Холандия (26%) и Дания (17%).

Най-нисък е делът на жените и мъжете, работещи на непълно работно време, в България – по 2%.

Най-голяма разлика между коефициентите на безработица при жените и мъжете се наблюдава в Гърция (28,1% при жените и 19,9% при мъжете) и в Испания (21,4% при жените и 18,1% при мъжете).

Около една трета от дамите в ЕС са с висше образование, докато господата с диплома от университет са 29 на сто.

Други данни от изследването показват, че в ЕС жените напускат дома на родителите си средно две години по-рано от мъжете (съответно на 25 и 27 години), самотните майки са седем пъти повече от самотните бащи или че мъжете са по-склонни да възприемат здравето си като добро за разлика от жените.