Тереза Мей начерта отношенията с ЕС след Brexit

Тя подчерта, че Великобритания ще изпълни финансовите си ангажименти с общността

22.09.2017 | 22:40 Редактор: Иван Берберов
Тереза Мей начерта отношенията с ЕС след Brexit

Британският премиер Тереза Мей начерта бъдещите отношения на страната с Европейския съюз след Brexit. В ключова реч във Флоренция тя призова Лондон и Брюксел да открият нов тип икономически взаимоотношения, които да не се основават на никой вече съществуващ модел. 

Обединеното кралство да бъде световна свободно търгуваща нация, за тази идея се застъпи Мей, по време на посещението си във Флоренция, в опит да спаси буксуващите преговори за Brexit. По думите ѝ много хора гледат на напускането на европейското семейство с тревога и притеснение. Но тя гледала на бъдещето с оптимизъм

"Успехът на ЕС е дълбоко заложен в нашия национален интерес и този на света, но след като направихме този избор – сега въпросът е дали ние, лидерите на Великобритания, на държавите членки и институциите на ЕС, можем да докажем, че тази амбиция да оформим ново партньорство е в полза на всички наши хора", отбеляза Мей. 

Тя акцентира, че Великобритания напуска ЕС, но не и Европа. Също така уточни, че ще гарантира правата на гражданите на ЕС след Brexit със закон. Тереза Мей подчерта, че иска да работи заедно със ЕС, а не като част от него, и заяви, че Великобритания ще изпълни финансовите си ангажименти към общността и ще плати вноската си в европейския бюджет.