Ураганът "Мария" вилнее в Карибския регион

Ветровете са достигнали 250 километра в час, а метеоролозите предупреждават: Могат да се засилят

19.09.2017 | 15:47 Редактор: Иван Берберов
Ураганът

След "Ирма", още един ураган с нежно име удари Карибския регион. "Мария" връхлетя Доминика като ураган от пета последна степен с пориви на ветровете от близо 260 километра в час. 

Премиерът на островната държава определи щетите като опустошителни. Днес бурята отслабна до ураган от четвърта степен. Метеоролозите обаче предупреждават: "Мария" може отново да се усили.

Тази сутрин "Мария" стигна до френския остров Гваделупа. Към момента ветровете духат с близо 250 километра в час. Местните власти наредиха евакуацията на крайбрежните райони. И призовават никой да не излиза навън. 

По-рано ураганът премина над остров Доминика. Оттам няма видеоматериал, но премиерът на страната цяла нощ разказва за стихията във Facebook.

"Изгубихме всичко, което парите могат да купят или заменят. Ветровете са отнесли покривите на почти всекиго, с когото съм се свързал. В момента не се притеснявам от материалните щети, въпреки, че те са опустошителни, направо зашеметяващи. Най-големият ми страх е, че е възможно да има пострадали и дори загинали заради свлачищата, отприщени от пороите", заяви премиерът на Доминика Рузвелт Скърит.

Скърит призовава международната общност за помощ и конкретно съседните страни, които разполагат с хеликоптери. Причината – всички летища и пристанища на острова вероятно са в непригодно състояние. 

В същото време съседните острови се готвят за най-лошото. Пуерто Рико очаква най-силния ураган от 85 години насам. 

Както в Пуерто Рико, така и на Вирджинските острови всички пристанища и летища са затворени. Доналд Тръмп вече обяви извънредно положение за американската част от островите. Лондон препоръча да не се предприемат пътувания дотам. На британските Вирджински острови е в сила полицейски час.