САЩ отбелязва 16 години от атентата на 11 септември

Ударът срещу Кулите близнаци остава като най-кървавата терористична атака в американската история

11.09.2017 | 15:42 Редактор: Иван Берберов
САЩ отбелязва 16 години от атентата на 11 септември

Светът днес си спомня най-разрушителния терористичен акт на 21 в. – нападенията срещу кулите близнаци в Ню Йорк. Днес, хиляди души ще посетят мястото на трагедията в Ню Йорк, за да почетат жертвите на атентатите.

11 септември, 2001 година - Ню Йорк се събужда, готов за поредния забързан ден. Никой не подозира, че само след минути целият свят ще бъде разтърсен. По същото време, 19 терористи на групировката "Ал-Кайда" отвличат четири пътнически самолета и ги насочват към Ню Йорк вместо Калифорния. 

В 8 и 46 ч. местно време, първият самолет се врязва в една от кулите на Световния търговски център. Точно 17 минути по-късно, втори поразява нейния близнак. Пламъците плъзват из сградите. 

За по-малко от час двата небостъргача са сринати до основи. Третият самолет се разбива в сградата на Пентагона. Четвъртият обаче не успява да участва в кървавите атентати. 

Пътниците се опълчват на терористите и разбиват машината в полетата до града. Неговата цел най-вероятно е била Белия дом. Атаките отнемат живота на близо три хиляди души, а щетите са на стойност десетки милиарди. 

"Америка е под атака" – това са думите, които Джордж Буш чува докато гостува на ученици от втори клас. По-късно, той се обръща към американския народ с призив за молитва, подкрепа и обединение. 

Атентатите от 11 септември ще останат в историята, като едно от най-кървавите и трагични събития на 21 век. Те маркират началото на конфликта в Близкия изток – най-дългата война в историята на Съединените щати. Лидерът на "Ал-Кайда", Осама Бин Ладен е убит десет години по-късно в Пакистан. Войната, обаче, продължава и до днес.