Американски лобист урежда иска на Цветан Василев

Бившият банкер имал шанс за убежище в САЩ

05.08.2017 | 18:00 Редактор: Мария Аладжова
Американски лобист урежда иска на Цветан Василев

След новината, че Цветан Василев иска убежище в Съединените щати, американският консултант на бившия шеф на КТБ разкри повече подробности по казуса. 

В интервю пред журналиста Ралица Василева Джоузеф Огъстин каза, че ще се опита да задейства закрилата на клиента си по глобалния закон "Магнитски" в САЩ, защитаващ хора по целия свят, станали жертва на репресии. 

"Проучихме случая на Цветан Василев много внимателно. Той ни убеди в това, че е станал жертва на българска корупция и атака срещу него и съпругата му. Смятаме, че има основания за задействане на клаузата за защита по закона "Магнитски"... Бизнесменът Делян Пеевски и главният прокурор Сотир Цацаров ще бъдат определени в иска като нарушили човешките права на Цветан Василев в много отношения", заяви Огъстин.

Ако бъде допуснат, случаят на бившия банкер ще се превърне в първото дело по Закона, приет от Конгреса през 2012 година.

Джоузеф Огъстин е с близо 30-годишна кариера в Централното разузнавателно управление на САЩ. В момента той работи в поделение на консултантско-лобистката компания, наемаща изключително бивши разузнавачи. В профила му се описва, че в ЦРУ Огъстин е бил директор на операциите за прехвърляне на избягали от чужди служби или държави служители, съгласили се да сътрудничат на САЩ.