1 млрд. евро глоба грози Google

Европейската комисия обвинява компанията в злоупотреба с господстващото положение на пазара на интернет търсачки

17.06.2017 | 10:15 Редактор: Василена Василева
1 млрд. евро глоба грози Google

Технологичният гигант Google може да се сблъска с глоба от 1 млрд. евро, наложена от Европейската комисия по обвинения за злоупотреба с господстващото положение на пазара на интернет търсачки, съобщава MarketWatch, позовавайки се на твърдения на други медии.

Цитирайки запознати източници, The Wall Street Journal и Financial Times твърдят, че Брюксел се готви да обяви първото от трите си антитръстови решения по практиките на компанията в Европа.

Наказанието, което се очаква да бъде обявено през следващите седмици, може да надвиши рекордните 1,1 млрд. евро, наложени върху Intel през 2009 г. заради антиконкурентно поведение на пазара за компютърни чипове.

Европейската комисия е отказала да коментира твърденията за MarketWatch.

През юли миналата година Комисията потвърди заключението си, че технологичният гигант „се е възползвал от господстващата си позиция, като системно е стимулирал сравнимите си услуги за пазаруване да излизат по-напред в резултатите при търсенето“. Google и компанията майка Alphabet получиха 10 седмици да отговорят на твърденията.

Ройтерс съобщи миналия месец, че Google се е опитал да уреди спора с ЕС на три пъти през последните шест години, но страните не са успели да достигнат до компромис.

Представител на технологичния гигант не е бил на разположение за коментар в петък. Google досега е отричал подобни пракnтики, заявявай, че твърденията на Европейската комисия "не отговарят на реалността за това как повечето хора пазаруват онлайн".

Снимка: Pixabay

Oще технологични новини четете в Investor.bg