Туск за Brexit: Това е момент за историята, не за хистерията

ЕС е подготвен за негативния сценарий от референдума на Великобритания, заяви лидерът на Съвета на ЕС

24.06.2016 | 10:25 Редактор: Мария Аладжова
Туск за Brexit: Това е момент за историята, не за хистерията

"Това е момент за историята, не за хистерията", заяви председателят на Съвета на Европейския съюз, първият евролидер, който коментира резултатите от британския референдум.

В изявление Доналд Туск увери, че ЕС е подготвен за "негативния сценарий", макар да е разчитал на друг изход от гласуването, пише Dnes.bg

Европейският съюз ще продължи като общност от 27 държави, без Великобритания. Премиерите и президентите на останалите държави ще се съберат отделно от британския премиер Дейвид Камерън във вторник, по време на редовната среща на върха на ЕС, за да обсъдят бъдещето, както и как да подходят по процедурата по Brexit.

До окончателното излизане на Великобритания от ЕС всички европейски разпоредби ще важат на територията ѝ, както правата, така и задълженията, добави Туск.

Той определи резултата от референдума като "един от най-тежките моменти в историята на Съюза", но добави, че баща му винаги е казвал, че "каквото не те убие, те прави по-силен".

Туск е първият лидер на европейска институция, който говори след обявяването на резултатите от референдума във Великобритания в полза на излизането ѝ от Европейския съюз.

След час Мартин Шулц ще обяви позицията на Европейския парламент. А след 2 часа в Брюксел е насрочена среща на президентите на трите основни институции Съветът, Европейската комисия и Европейския парламент Туск, Жан-Клод Юнкер, както и на холандския премиер Марк Рюте, чиято страна е временен председател на ЕС. Очакваше се четиримата да направят общо изявление.

Междувременно лидерът на най-голямата парламентарна група – на Европейската народна партия – Манфред Вебер, заяви, че ЕС трябва да започне незабавно преговорите за напускането на Великобритания, които да завършат в минималния, определен за това срок в Лисабонския договор – 2 години.