Генерал от НАТО прогнозира ядрена война с Русия

Според сър Ричард Ширеф има сериозна опасност за нападение на Русия срещу Естония, Латвия и Литва

18.05.2016 | 22:20 Редактор: Ирина Георгиева
Генерал от НАТО прогнозира ядрена война с Русия

До една година НАТО рискува ядрена война с Русия, ако не увеличи отбранителните си способности в прибалтийските страни. Това прогнозира британският генерал сър Ричард Ширеф, бивш заместник- върховен главнокомандващ обединените сили на НАТО в Европа (2011-2014 г.), цитиран от в. The Independent.

Според него има сериозна опасност за нападение на Русия срещу Естония, Латвия и Литва, които са членове на Северноатлантическия пакт. "Западът трябва да действа сега, за да бъде избегната потенциална катастрофа", призова ген.Ширеф, пише в. "24 часа".

Трябва да съдим за руския президент Владимир Путин по делата, а не по думите му, отбеляза ген.Ширеф.

"Той нахлу в Грузия, нахлу в Крим, нахлу в Украйна. В период на напрежение една атака срещу прибалтийските страни е напълно възможна”, допълни генералът.

Според него руският лидер може да бъде подтикнат към интервенция в Прибалтика от усещането за слабост в НАТО и, както с Крим, Кремъл ще представи действията си като акт на отбрана за защита на рускоговорещи малцинства.

Междувременно американският министър на отбраната Аштън Картър постави Русия на челното място в списъка с предизвикателствата, с които САЩ се сблъскват по света.

Президентът на Полша Анджей Дуда пък заяви, че неговата страна не е заинтересована от студена война между Русия и НАТО, съобщи РИА Новости.

Днес изтребители на британските военновъздушни сили са прехванали пет руски самолета във въздушното пространство край границата с Естония, съобщи ТАСС. Руските самолети не са предали идентификационен код. В рамките на една седмица това се случва за втори път.